Oldalsáv

Kellett egy csapat

Kosárlabda2018. november 12.
Több mint tíz év kihagyás után ismét indul dunaújvárosi csapat a Fejér megyei felnőtt női kosárlabdabajnokságban. A „fakezűek” eddig nevükhöz méltatlanul szerepelnek, hiszen bemutatkozó mérkőzésüket megnyerték.

Sok más sportágtól eltérően eddig talán kevesebbet foglalkoztunk a kosárlabdával. Ezt a hiányosságot igyekszik pótolni az alábbi iromány. Pedig a kosárlabda remek sport, nagy hagyományokkal rendelkezik mind az „öreg kontinensen”, mind a tengeren túl. Ezen sorok írója is hatalmas rajongója a amerikai „major” sportoknak, az NFL-nek és az NBA-nek egyaránt.

10 év szünet

Természetesen a most megalakult női csapattól nem kell rögtön látványos zsákolásokra, és félpályás triplákra számítani, kitartásuk és a sportág iránti alázatuk példaértékű. Erről Nagy Roland vezetőedző eképpen vélekedik:
„ A Dunaújvárosi Egyetem Diáksport Egyesület keretében egy új női csapatot indítottunk. Ezt megelőzően 10 évig nem volt a városban női kosárlabda. Fura, de a lányok voltak akik megkerestek, nyüstöltek, hogy lenne kedvük hozzá. A nagy májusi akarásnak, végül az lett, az eredménye, hogy most szeptemberben neveztünk, és tizennégy fős kerettel elindultunk a Fejér megyei bajnokságba.”

 

Térdelő sor balról-jobbra: Somogyi Judit; Várnagy-Horváth Anett; Miklán-Bessenyi Dóra; Frigyer Frida (csk); Kozma Nelli. Álló sor balról-jobbra: Nagy Roland vezetőedző; Szabó Gréta; Siba Kata; Ambrus Diána; Szentandrássy Olga; Körömi Csilla; Farkas Krisztina; Takács Tímea. A képről hiányzik: Klein Anita; Farkas Diána Térdelő sor balról-jobbra: Somogyi Judit; Várnagy-Horváth Anett; Miklán-Bessenyi Dóra; Frigyer Frida (csk); Kozma Nelli. Álló sor balról-jobbra: Nagy Roland vezetőedző; Szabó Gréta; Siba Kata; Ambrus Diána; Szentandrássy Olga; Körömi Csilla; Farkas Krisztina; Takács Tímea. A képről hiányzik: Klein Anita; Farkas Diána


A bajnoksággal kapcsolatban Nagy Roland elmondta, a mezőnyt hat benevezett együttes alkotja. A Veszprémi Egyetem, a székesfehérvári Old Girls, Várpalota, Siófok illetve a DUE DSE Fakéz és egy másk dunaújvárosi gárda, a Vadmacskák. A DUE DSE Fakéz csapata jelenleg heti két edzéssel készül a bajnokság küzdelmeire. A hölgyek kedden és csütörtökön, egy illetve másfél órát edzenek.

Lényeg a lelkesedés

Bár nem sok időt töltöttek el együtt a csapaton belül remek az összhang, a szakvezető szerint a lelkesedésre sem lehet panasz.

„Mindenki amatőr játékosnak számít aki nem pénzért játszik. Az a hitvallásom, hogy lehet amatőr sportolóként profi hozzáállással űzni. Az eddigi benyomások alapján a hozzáállás az profi, még ha amatőr szinten is vagyunk.”

Hasonlóképpen vélekedik erről, Frigyer Frida a csapat kapitánya is, aki elmondta, remek az összhang és a morál az együttesen belül. A tréningek jó hangulatban telnek, bár ez az első szezon, hogy együtt játszanak. A csapat megalakítására így emlékszik vissza:
„Még valamikor májusban mentünk el egy mérkőzésre, és szinte be akartunk állni a pályára, hogy ez még nekünk is menne. Igazából innen jött az egész. Egyetlen olyan játékos van, aki korábban nem kosarazott. Többen játszotunk Nb2-ben is.”
A csapatkapitány hozzátette, a hat csapatos bajnokságban mindenképpen szeretnének felérni a dobogóra. Az első mérkőzés alapján erre jó esély mutatkozik, hiszen hazai pályán 75-21-re legyőzték a Várpalota gárdáját

Az eddig leegyeztetett mérkőzéseink időpontjai:
2018.11.13. 19:15 Veszprémi ESC – DUE DSE Fakéz
2018.11.27. 17:45 DUE DSE Fakéz – Old Girls
2019.01.19. 11:00 DUE DSE Fakéz – Siófok
2019.02.22. 18:30 Várpalota KK – DUE DSE Fakéz
2019.04.01. 19:10 Old Girls – DUE DSE Fakéz